Volume 38 • Nummer 2 • 2022 • Thuis ouder worden

Waarom nog naar een rusthuis als je ook thuis ouder kan worden? Met alle schandalen in woonzorgcentra in combinatie met de toenemende vergrijzing lijkt thuis ouder worden het antwoord op alle problemen die het welzijn van ouderen momenteel bedreigen. Goedkoper! Ouderen kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven! En familie en buren kunnen een handje toesteken, wat meteen ook het handentekort in de zorg oplost. Thuis ouder worden is goed voor iedereen, zo lijkt het wel. Vanwaar komt dit idee? En vaart iedereen hier wel bij? In het volgende nummer neemt AGORA het thuis ouder worden beleid kritisch onder de loep. Wie zijn de mensen voor wie thuis ouder worden geen kant-en-klare oplossing is? En wat zijn de ruimtelijke implicaties van thuis ouder worden?

Redactioneel
Redactioneel: Zoveel mensen, zoveel wensen
Lees verder
Thema
Zorgen over thuis ouder worden
Thuis ouder worden lijkt voor de meeste mensen het beste alternatief. Maar wie verder kijkt, beseft dat dit met moeilijkheden gepaard gaat, en soms andere opties beter kunnen zijn. Maar dan is het natuurlijk de vraag of die beschikbaar zijn. In dit themanummer verzamelt AGORA enkele kritische perspectieven op het thuis ouder worden.
Lees verder
De oudervriendelijke stad in Europa
De bevolking vergrijst. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Verscheidene steden passen zich hier al op aan. Tot voor kort was er sprake van gefragmenteerd inzicht in die inspanningen. Op basis van onderzoek in acht Europese steden kunnen we nu enkele good practices onderscheiden.
Lees verder
Verborgen drempels in het ouderenbeleid
Een lift die pas toegankelijk is, nadat je zes treden opgaat. Wonen in een dorp waar geen slager, bakker of bankautomaat meer is. En beroep moeten doen op je dochter die 60 kilometer verder woont om te helpen met boodschappen en klusjes in huis. Wie denkt dat thuis ouder worden geen ruimtelijke dimensie heeft, komt van een kale reis thuis.
Lees verder
Informele zorg tijdens de pandemie
De formele zorg staat onder druk, ook tijdens deze pandemie. Maar ook mantel- en informele zorgverleners staan voor belangrijke uitdagingen in deze tijd. Hoe gingen zij hiermee om tijdens de huidige pandemie, en wat zijn de implicaties voor het thuis ouder worden? 
Lees verder
Thuisblijven of falen?
Ouderen wensen nagenoeg unaniem om zo lang mogelijk thuis te blijven. West-Europese beleidsmakers schuiven daarom thuis ouder worden naar voren als dé manier om ouder te worden. De strategie wordt zo een normatief kader voor, en zelfs door, ouderen. Maar hoe gaan ouderen effectief om met het ouder worden: wat is belangrijk voor hen, en hoe vertaalt zich dat in hun besluitvorming?
Lees verder
Wonen en migratie op latere leeftijd
De wens om thuis oud te worden (‘ageing in place’) is populair bij ouderen, maar hoe zit dat voor ouderen met een migratieachtergrond? Wat zijn hun woonervaringen? Hoe staan zij tegenover ‘ageing in place’? Waar en hoe wensen zij oud te worden? En verschilt dit van ouderen zonder migratieachtergrond? 
Lees verder
Varia
Help! De toerist is terug
De Coronapandemie bracht de toerismesector tot stilstand. Tijdens het begin van de pandemie woedde een uitvoerige discussie over hoe het toerisme duurzamer terug zou kunnen komen. Nu lijkt deze discussie momentum te hebben verloren. Het verduurzamen van toerisme is echter relevanter dan ooit. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?
Lees verder
Toerisme in het platformtijdperk
Misschien komt het bekend voor: je huurt een Airbnb en verwacht een authentiek verblijf bij iemand thuis, maar bij aankomst blijkt het een professionele vakantiewoning of b&b. Het aantal professionele accommodaties aangeboden via dit platform neemt toe. Wat betekent dit voor Airbnb gebruikers, haar impacten het beleid rondom Airbnb?
Lees verder
Infographic
Infographic: Thuis ouder worden
Ouder worden is normaal: als we jong zijn, willen we zo snel mogelijk groter worden, zodat we eindelijk mogen doen wat we willen! Ouder worden gaat dan ook steevast gepaard met verandering: we gaan uit huis, starten misschien wel een eigen gezin of huishouden en proberen onze weg te vinden in de wereld. Velen onder ons maken ons eigen plekje in de wereld: onze thuis. We hechten collectief veel waarde aan ons thuisgevoel, en we werken daar ook voortdurend aan: dingen die we bereikt hebben, souvenirs, huisgenoten, partners, kinderen, allemaal beïnvloeden ze hoe ons thuis fysiek vorm krijgt. Als wij veranderen, verandert ons thuis vaak mee: waarom zou dat dan stoppen als we ouder worden? Nochtans horen we vaak dat ouderen weerstand zouden bieden tegen verandering, vooral in hun eigen huis. We geven je graag een blik in het levensverhaal van Karel en Eva (fictief), een koppel dat hun thuis is blijven aanpassen om er, ondanks alles, te kunnen blijven. 
Lees verder