Volume 38 • Nummer 1 • 2022 • Geografie van bier

In dit nummer verdiept AGORA zich in de geografie van bier. Wie weleens door een willekeurige stad wandelt in Nederland of Vlaanderen heeft het vast wel gemerkt, het aantal brouwerijen en de aandacht voor ambachtelijk bier is enorm toegenomen. Hoog tijd om met een ruimtelijke lens naar dit soort ontwikkelingen te kijken. Hoe komt het bijvoorbeeld dat België zo een sterke biertraditie heeft en komt deze vandaag de dag nog steeds tot uiting in de opkomst van nieuwe brouwerijen en bierstijlen? Wat kunnen bierapps ons leren over het ruimtelijk consumptiepatroon van bier en wat is de rol van bier in de stadsontwikkeling? Zal klimaatverandering het aanbod van bepaalde bierstijlen beïnvloeden? Het zijn maar enkele vragen die in het betreffende themanummer centraal zullen staan.

Redactioneel
Geen klein bier
Lees verder
Thema
De geografie van bier
Bier is veel meer dan een drankje, maar heeft ook invloed op hoe onze steden eruit zien en op allerhande ruimtelijke processen. In dit themanummer brengt AGORA bijdragen samen die laten proeven van verschillende perspectieven op de relatie tussen bier en stad.
Lees verder
De globaliserende geografie van craftbier
Craftbier is booming business. Sinds de eeuwwisseling staan kleinschalige bierproductie, innovatie en kwaliteit wereldwijd centraal. In hoeverre is er een mondiale markt voor lokale productie, en zien we ruimtelijke verschillen tussen nieuwe en gevestigde merken? Met behulp van het Twittergedrag van bierafficionado’s kijken wij naar de globaliserende geografie van craftbier.
Lees verder
De herontdekking van de kunst van het maken
De ongekende technologische mogelijkheden van vandaag, zoals digitaliseringen zelflerende machines, kunnen ons leven sterk vergemakkelijken. Maar achter die moderne platformen en diensten gaan ook duistere zaken schuil, zoals de groeiende macht van tech-bedrijven. Dit stuk gebruikt echter de Nederlandse bierbrouwsector om een andere zijde te belichten van de belofte van de frictieloze samenleving: de waardering voor de ‘kunst van het maken’. Waar vervangen we de mensenhand door een mechanische, en waar zien we meerwaarde in een menselijke benadering van de maakkunst?
Lees verder
Geografisch gevormde Belgische biersoorten
Belgische brouwers winnen veel prestigieuze internationale prijzen met verschillende brouwsels. Het land is echter vooral bekend om haar grote verscheidenheid aan geproduceerde bieren. Deze unieke Belgische bierdiversiteit kan worden verklaard door de uiteenlopende institutionele geschiedenis van het land. Verschillende bierstijlen worden nog steeds geproduceerd in geografische subregio’s waar ze eeuwen geleden ontstonden. 
Lees verder
De betekenis van bier in Berlijn
Bier in Berlijn is niet enkel een mooie alliteratie, maar een cruciale manier om het historische en hedendaagse Berlijn te begrijpen. Berlijns bier kent namelijk niet enkel een bewogen geschiedenis, maar bepaalt ook nu mee het stedelijke weefsel en de identiteit van de stad.
Lees verder
Biertoerisme in Vlaanderen
België staat internationaal gekend als bakermat van de ambachtelijke brouwkunst. Voor een bierliefhebber is een reis naar dit land bijna een bedevaart. Vanuit heel de wereld komen biertoeristen om er brouwerijen te bezoeken en unieke bieren te degusteren. Voor Toerisme Vlaanderen heeft de biercultuur dan ook veel potentieel.
Lees verder
Bier en gentrificatie in Londen
Ambachtelijk bierbrouwen is een sterke trend geworden in stedelijke economieën en culturen. Het fenomeen maakt deel uit van een bredere neo-artisanale beweging die heeft geleid tot nieuwe stedelijke hipster-ecologieën en die onaantrekkelijk stedelijk vastgoed heeft geherwaardeerd. Dit is niet onopgemerkt gebleven door ontwikkelaars en centrummanagers die graag hun stadsvernieuwings- en placemaking-projecten het cachet van ambachtelijkheid willen geven.
Lees verder
Varia
Leiderschap en het functioneren van burgerinitiatievene
In deze praktijkverkenning van burgerinitiatieven in zeven Nederlandse dorpen kijken we naar hoe leiderschap hierin vorm krijgt. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin menselijk kapitaal binnen de gemeenschap wordt aangesproken, de mate waarin verbinding tot stand komt met lokale stakeholders, en de duurzaamheid van het initiatief.
Lees verder
Er was eens een stad
Lees verder
De expansiedrang van Alphabet
Android, YouTube, techsnufjes en de beursprestaties; iedereen heeft al gehoord van Alphabet (Google). Nochtans is het grote publiek minder bekend met het toenemende aantal overnames en aandeleninvesteringen (O&AI) dat Alphabet uitvoert. Wat is het belang van deze O&AI voor Alphabet en richt het zich hierbij op bepaalde landen of sectoren?
Lees verder
Planologie met een visie
Lees verder
Infographic
Infographic: de geografie van (craftbier)
Lees verder