Volume 17 • Nummer 3 • 2001 • Evenementen

De laatste decennia van de twintigste eeuw werden gekenmerkt door de opkomst van citymarketing. Een van de populairste manieren om een stad of land 'op de wereldkaart te zetten' werd het organiseren van grootschalige internationale evenementen. Jaarlijks voeren steden en landen een felle strijd om de volgende Olympische Spelen, WK of EK voetbal te mogen organiseren. Ook op cultureel gebied willen steden zich zoveel mogelijk manifesteren, bijvoorbeeld via de 'Expo' of door 'Europese culturele hoofdstad' te worden. Hierbij wordt verondersteld dat meer naamsbekendheid automatisch leidt tot meer toeristen, die weer meer omzet voor horeca en detailhandel genereren, en wellicht ook tot meer bedrijfsvestigingen. De mogelijke negatieve effecten (de stad als permanente bouwput, verkeersproblemen, inwoners die zich 'niet meer thuis voelen' in hun eigen stad) worden voor lief genomen of onderschat. Dit nummer van AGORA zal een kritische visie geven op de voor- en nadelen van evenementen voor steden. In Nederland wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld hoe ver steden willen gaan om jaarlijkse evenementen te behouden, ondanks de grote overlast die ze voor omwonenden met zich meebrengen. Vanwege het vaak internationale karakter van grootschalige evenementen steken we ook de landsgrenzen over. Hoe kijkt men bijvoorbeeld in Sydney terug op de Olympische Spelen? Heeft Hannover nu wel of niet baat gehad bij het organiseren van Expo2000? En waarom doet Portugal de laatste jaren verwoede pogingen het ene na het andere grote evenement binnen te halen?

Redactioneel
Redactioneel
Lees verder
Thema
And the winner is… Sydney en de Olympische Spelen
Lees verder
Het popfestival als icoon
Lees verder
New Labour en het politieke debâcle van de Millennium Dome
Lees verder
Portugal ontdekt het internationale evenement
Lees verder
Effecten van evenementen: De kip met de gouden eieren?
Lees verder
Zwarte vlek of lichtpuntje? Expo 2000 zet Hannover op de kaart
Lees verder
Varia
ICT en de ruimtelijke gevolgen
Lees verder
Turken en Marokkanen op de woningmarkt: Voorzichtige stappen op de woningladder
Lees verder
Recensie
Scripties

Scriptie Björn Hondelink (2000): Creëert een rondje Randstad ruimte? Een onderzoek naar de ruimtelijke consequenties van hoogwaardig metropolitaan openbaar vervoer in de Randstad. Universiteit van Amsterdam.

Scriptie Ester de Bever (2001): Hoe groen is gras? Onderzoek naar het aanbod van en vraag naar openbaar groen. Universiteit Utrecht.

Lees verder
Vrije Ruimte
Agoranomi

Interbellum Rotterdam

IPSV

Sustainable building

100 jaar woningwet: atlas Wonen in Amsterdam en regio

100 jaar woningwet: Geografische Routes

Verslag congres ‘Achtergestelde buurten en stedelijk beleid’ te Schaarbeek (B), 20 april 2001

Lees verder