Universiteit

Cover 2014-1

AGORA bestaat dertig jaar en dat noopt tot reflectie. Reflectie op AGORA als blad, maar vooral reflectie op de wonderlijke evolutie van kennisproductie sinds haar oprichting. AGORA nam zich steeds voor onafhankelijk, maatschappijrelevant én kritisch te zijn. Maar is een dergelijke houding tegenwoordig nog waardevol?

Ter voorbereiding van nog eens dertig jaar AGORA richten wij ons voor het jubileumnummer op de rol van dé kennisproducent bij uitstek: de universiteit. In deze tijden van crisis en maatschappelijke veranderingen verwachten overheid en maatschappij wonderen van de universiteit. Ze moet economieën draaiende houden door nieuwe uitvindingen te ontwikkelen en nieuwe generaties bestuurders, ingenieurs en experts op te leiden. En dat steeds meer in een internationale context, waarbij ‘objectieve’ maar meedogenloze indices menig ambitieus academicus tot overspannenheid drijven. Het universiteitsbestuur ziet haar rol nog ruimer en werpt zich in toenemende mate op als vastgoedmagnaat en ontwikkelaar van wetenschapsparken. Op die manier beïnvloedt ze de fysieke ruimte van haar vestigingslocatie steeds sterker. Tegelijkertijd wordt een universiteit verondersteld onafhankelijk te blijven en maatschappelijke veranderingen kritisch te belichten.

Zijn die vele rollen wel te vereenzelvigen? En wat voor sociaalruimtelijke vragen roept dit op? Moet AGORA zich nog spiegelen aan de universiteit als kennisproducent? Het 30-jarig jubileumnummer van AGORA verkent de ruimtelijke schaduwen van de ivoren torens van het Nederlandse en Vlaamse universitair systeem.

Bestel dit nummer nu hier.

Voor de inhoudsopgave en online beschikbare artikelen:

Inhoudsopgave (pdf)
Onder professoren (redactioneel) door Peter Pelzer
Tijd, kwaliteit, universiteit (redactioneel) door Egbert van der Zee
Over aardappels en zelfplagiaat door themaredactie Universiteit
Slow science en haar erfgenamen door Tim Cassiers (rubriek ‘Vrije ruimte’)
Universitaire crisis door Henk van Houtum (rubriek ‘Vrije ruimte’)
Volledig transparant publicatieplatform door Marco te Brömmelstroet (rubriek ‘Vrije ruimte’)
Succes verblindt door Martijn Duineveld en Raoul Beunen (rubriek ‘Vrije ruimte’)
Brussels Academy door Eric Corijn en Geert Cochez (rubriek ‘Vrije ruimte’)
Universiteit voor het Algemeen Belang door Leonor Wiesbauer, Maarten Desmet & Tim Devos (rubriek ‘Vrije ruimte’)
AGORA 2009-2013: Een magazine in zwart-wit door Peter Pelzer, Michiel van Meeteren & Jesper van Loon